+30 210 866 4491

ΚΑΛΑΘΙ

Κατάθλιψη: Δεν Είναι Μόνο Γυναικεία Υπόθεση

/
/
Κατάθλιψη: Δεν Είναι Μόνο Γυναικεία Υπόθεση

 

Θα έλεγε κανείς ότι το «ισχυρό φύλο» σε γενικές γραμμές δεν δίνει την αρμόζουσα προσοχή για τη φροντίδα της υγείας του.

Οι άνδρες είναι «κακοί» ασθενείς και παραμελούν την πρόληψη.

Αντίθετα, δεν θα αμφισβητούσε κανείς ότι τους απασχολούν περισσότερο οι σεξουαλικές, οι φυσικές και οι πνευματικές επιδόσεις τους.

Στο κυνήγι λοιπόν, της επιτυχίας, δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάθλιψη μπορεί να τους χτυπήσει την πόρτα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η κατάθλιψη αγγίζει όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα, με τις γυναίκες να κατέχουν υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Αυτή η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι παραδοσιακά γνωστή λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών στη ψυχολογία (κατά την έμμηνη ρύση, πριν και κατά την εμμηνόπαυση, μετά την εγκυμοσύνη).

Αλλά και νευρολογικοί παράγοντες (τα ποσοστά της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή «κλειδί» για την κατάθλιψη είναι πιο υψηλά στους άνδρες) παίζουν ρόλο.

Γενικά τα δύο φύλλα δεν ιεραρχούν με τον ίδιο τρόπο τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις σχέσεις τους και τα αισθηματικά τους, ενώ οι άνδρες επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα της εργασίας τους.

Τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Ανάμεσα στα συμπτώματα που αναγνωρίζονται από τους ειδικούς, 9 είναι τα πλέον βασικά.

Η παρουσία 5 εξ’ αυτών για 2 συνεχείς εβδομάδες στο ελάχιστο και κυρίως των δύο πρώτων, οδηγεί στη διάγνωση της κατάθλιψης.

1. Μόνιμα καταθλιπτική διάθεση

2. Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή διασκέδαση

3. Διαταραχές όρεξης: απώλεια όρεξης ή υπερφαγία

4. Διαταραχές ύπνου: αϋπνία ή υπνηλία

5. Επιβράδυνση ψυχικών κινήτρων

6. Σημαντική κόπωση

7. Αίσθηση ματαιότητας για το οτιδήποτε

8. Δυσκολία πνευματικής συγκέντρωσης και μνήμης

9. «Μαύρες» σκέψεις και σκέψεις αυτοκτονίας

Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι τα ανωτέρω κριτήρια έχουν αναθεωρηθεί από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν πολύ «γυναικεία», γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει γίνει σωστή διάγνωση της πάθησης στον άνδρα.

Έτσι, συμπτώματα όπως η μελαγχολία και οι κρίσεις δακρύων στις γυναίκες, παίρνουν τη θέση του θυμού και της επιθετικότητας στους άνδρες.

Συχνά η κατάθλιψη στους άνδρες εκδηλώνεται με υπερκατανάλωση αλκοόλ ή σε εθιστικές ουσίες, με άρνηση για επαγγελματικές δραστηριότητες ή με υπερβολική επίδοση σε σπορ για να «ξεχάσουν» τα προβλήματά τους.

Άλλη ιδιομορφία των ανδρών είναι ότι οι αποδίδουν αυτές τις ασυνήθεις αντιδράσεις τους σε εξωτερικούς παράγοντες όπως, προβλήματα στη δουλειά, προβλήματα με συνεργάτες ή προϊσταμένους.

Αντίθετα οι γυναίκες αναγνωρίζουν πιο εύκολα τα προβλήματα σχέσεων που έχουν με τα οικεία τους πρόσωπα.

Επίσης οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι στην απώλεια της εργασίας τους, σε ένα διαζύγιο, στην απομάκρυνση από τα παιδιά τους και στην χηρεία μετά από αρκετά χρόνια γάμου.

Και Τώρα τι Κάνουμε;

Εάν λέμε ότι το ήμισυ των πασχόντων από κατάθλιψη επισκέπτονται τον ειδικό γιατρό, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο μικρό όσο αφορά τους άνδρες.

Οι άνδρες δεν εκδηλώνουν την καταθλιπτική τους κατάσταση όσο οι γυναίκες και έχουν την τάση να την κρύβουν από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούνται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους ακόμη και στους οικείους τους και φυσικά αρνούνται να καταφύγουν στον ειδικό γιατρό.

Αυτά δικαιολογούν και την μη έγκαιρη διάγνωση, καθώς και την καταφυγή τους στον αλκοολισμό ή σε εθιστικές ουσίες, αλλά και την εριστική και επιθετική τους συμπεριφορά που περιπλέκει την διάγνωση.

Κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούνται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους ακόμη και στους οικείους τους και φυσικά αρνούνται να καταφύγουν στον ειδικό γιατρό.

Αυτά δικαιολογούν και την μη έγκαιρη διάγνωση, καθώς και την καταφυγή τους στον αλκοολισμό ή σε εθιστικές ουσίες, αλλά και την εριστική και επιθετική τους συμπεριφορά που περιπλέκει την διάγνωση.

Κοινοποίηση