+30 210 866 4491

ΚΑΛΑΘΙ

Το Καλοκαίρι που Δοκιμάζει τις Σχέσεις της Ζωής μας

/
/
Το Καλοκαίρι που Δοκιμάζει τις Σχέσεις της Ζωής μας

Μέρες καλοκαιριού.

Μέρες γαλήνης και θερινής ραστώνης.

Μέρες ανέμελες και μέρες ανέφελες.

Είναι πάντοτε έτσι όμως;

Πολύ συχνά οι θερινές διακοπές με τον σύντροφό μας φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις αρνητικές καταστάσεις που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια του χειμώνα και της πεζής καθημερινότητας: καταπιεσμένες ανάγκες, παράπονα, διαφωνίες, ματαιώσεις.

Πολλά ζευγάρια επιστρέφουν από τις διακοπές πολύ χειρότερα από ό,τι ήταν πριν φύγουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα στα δυο ζευγάρια χωρίζουν στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τελικά είναι ή δεν είναι το καλοκαίρι η ιδανική περίοδος για να αναθερμάνει ένα ζευγάρι τη σχέση του;

• Το καλοκαίρι είναι μια δοκιμασία για τις σχέσεις;

Γιατί πολλά ζευγάρια φεύγουν για διακοπές και όταν γυρίζουν οι σχέσεις τους είναι χειρότερες από πριν;

Μιας και ζούμε στην ελληνική πραγματικότητα, είτε το ζευγάρι αυτό συγκατοικεί είτε όχι, καταλαβαίνετε ότι η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος και έντονα αρνητικά ερεθίσματα που έρχονται από πολλές πλευρές.

Αρκετές είναι οι στιγμές που το ζευγάρι δεν αφιερώνει χρόνο στη σχέση του, καθώς η πνευματική και σωματική κόπωση δεν αφήνει περιθώριο για απολαύσεις.

Έτσι, με τον ερχομό του καλοκαιριού, όλα τα ζευγάρια περιμένουν πως και πώς να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με αφορμή τις διακοπές.

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αναφέρει το ποσοστό ικανοποίησης των ζευγαριών στις καλοκαιρινές διακοπές εν καιρώ κρίσης, αλλά η πραγματικότητα μοιάζει δυσοίωνη.

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας που ζουν τα ζευγάρια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ρουτίνας, τα έχει κάνει να αποξενωθούν.

Σίγουρα μπορεί να υπάρχει αγάπη και ενδιαφέρον για τον/την σύντροφό, όμως το ερωτικό κομμάτι και η ικανοποίηση σε μια σχέση, δεν λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επίσης, είναι ψυχοφθόρο να βιώνεις μια σχέση στην οποία η φλόγα έχει σβήσει, μόνο και μόνο επειδή περιμένεις να φτιάξουν όλα μέσα σε 10 ημέρες που θα πας διακοπές το καλοκαίρι.

Το έτος έχει 364 ημέρες, σίγουρα οι διακοπές είναι μια ένεση αναζωογόνησης, αλλά μια βαλτωμένη κατάσταση 354 ημερών δεν θα σωθεί με τις δέκα μέρες.

Οι καλοκαιρινές διακοπές θα δείξουν αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλά ζευγάρια χωρίζουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών, είτε όταν επιστρέφουν πίσω στη βάση τους.

Σίγουρα όμως υπάρχουν και ζευγάρια που επιβιώνουν στον απαιτητικό χειμώνα και απολαμβάνουν τις στιγμές και ξαναγεννιούνται από το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Θεωρώ ότι η κατάλληλη φράση για «ζευγάρια» σαν αυτά είναι «ερωτική σύντροφοι αγάπης».

• Ο θερινές διακοπές είναι επίσης μια ευκαιρία να βρεθεί κοντά όλη η οικογένεια

Αλήθεια, πώς θα μπορούσαν οι γονείς να βελτιώσουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους στη διάρκεια των διακοπών;

Σε ποια σημεία να εστιάσουν;

Τι χρειάζεται προσοχή;

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθει πιο κοντά η οικογένεια, όμως υπάρχει μια παράμετρος δυσκολίας.

Αυτή η παράμετρος είναι τα παιδιά.

Όταν μια οικογένεια πηγαίνει για διακοπές, είναι αφορμή να έρθουν πιο κοντά οι γονείς με τα παιδιά, αλλά και οι γονείς μεταξύ τους.

Αυτός είναι και ο βαθμός δυσκολίας, μιας και αρκετοί γονείς δεν αφιερώνουν χρόνο στους/στις συντρόφους τους.

Η κεφαλή μιας οικογένειας είναι οι γονείς, αν δεν υπάρχει αρμονία μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει αρμονία στο σύνολο της οικογένειας.

Οι γονείς θα πρέπει στις καλοκαιρινές διακοπές να δίνουν ζωτικό χώρο στα παιδιά τους, ιδιαίτερα αν βρίσκονται στην εφηβική ηλικία, και να φροντίσουν να αναζωογονήσουν τη σχέση τους.

Το λάθος που κάνουν οι άντρες είναι ότι αφού είναι «μπουχτισμένοι» από το βαρύ χειμερινό πρόγραμμα, προσπαθούν να κάνουν… τίποτα!

Αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ξεκούρασή τους και προσπαθούν να αποφορτιστούν.

Από την άλλη πλευρά, οι μητέρες κάνουν το λάθος να ξεχνούν ότι δεν είναι μόνο μητέρες.

Πολλές γυναίκες δεν αφιερώνουν χρόνο στον σύντροφό τους στις διακοπές και προσκολλούνται ακόμα περισσότερο στα παιδιά.

Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο περιπτώσεις είναι ικανές να φέρουν τη σχέση του ζευγαριού ακόμα και σε ρήξη.

Φανταστείτε μια χύτρα ατμού που περιμένει κάποια στιγμή να ανοίξει το καπάκι για να αποφορτιστεί.

Αν δεν ανοίξει το καπάκι, τα αποτελέσματα μπορεί είναι ακραία, μιας και η χύτρα θα εκραγεί και το περιεχόμενο της θα καταστραφεί.

Με το παράδειγμα αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι η οικογένεια είναι σαν μια χύτρα που βράζει: το σκεύος είναι οι γονείς και το περιεχόμενο η οικογένεια.

Σκεφθείτε τώρα μια οικογένεια που έχει την ανάγκη να αποφορτιστεί από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αν δεν βοηθηθεί ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, η σχέση του ζευγαριού θα παραμείνει ευάλωτη και θα είναι δύσκολο για την οικογένεια να επιβιώσει.

• Είναι καλό να «χωρίζει» η οικογένεια στη διάρκεια των διακοπών;

Χρειάζεται τα παιδιά να πηγαίνουν διακοπές χωρίς τους γονείς;

Για παράδειγμα στην κατασκήνωση οι πιο μικροί, σε φίλους οι έφηβοι;

Κάνει καλό στους γονείς να φεύγουν μόνοι τους χωρίς τα παιδιά;

Ένα λάθος που κάνουμε «εμείς οι μεγάλοι», είναι να θεωρούμε ότι έχουμε την αποκλειστικότητα σε ό,τι αφορά το άγχος, τους προβληματισμούς, την κούραση.

Ξεχνάμε ότι τα παιδιά που βρίσκονται στη σχολική ηλικία αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δικές τους υποχρεώσεις και τα δικά τους προβλήματα.

Για παράδειγμα, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς νιώθει κάποιος όταν χάσει την δουλειά του.

Το ίδιο συναίσθημα νιώθει κι ένα παιδί 4 χρονών,

όταν χάνει το αγαπημένο του παιχνίδι ή όταν δεν προλαβαίνει να δει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια.

Η απογοήτευση και η ένταση των συναισθημάτων είναι η ίδια, το μόνο που αλλάζει σε κάθε ηλικία είναι τα ερεθίσματα που μας προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αποφορτιστούν, να χαλαρώσουν να νιώσουν και πάλι ανέμελα, χωρίς υποχρεώσεις, όπως ακριβώς κι ένας ενήλικας.

Είναι εξίσου σημαντικό γι’ αυτά, να απελευθερωθούν και να νιώσουν ξεγνοιασιά για λίγες ημέρες.

Γνώμη μου είναι πως για τους γονείς είναι μια πολύ σωστή επιλογή να αφήνουν τα παιδιά να κάνουν τις διακοπές τους σε κάποια κατασκήνωση.

Τα παιδιά χρειάζεται να βρεθούν με συνομήλικούς τους, να κάνουν πράγματα, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να λειτουργήσουν ως μέλη μιας ομάδας.

Και να ανεξαρτητοποιηθούν. Μην ξεχνάτε ότι όταν θα γίνουν 18 μπορεί να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι, είτε για να σπουδάσουν είτε να εργασθούν σε άλλη πόλη.

Η κατασκήνωση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μειωθεί αυτή η «προσκόλληση» γονιών-παιδιών.

Καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα και η εμπειρία μόνο θετική μπορεί να είναι για τα παιδιά, αφού θα τα βοηθήσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από την προστατευτική αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς, και να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους. Κάτι που θα τους χρειαστεί βέβαια σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Παράλληλα, η απουσία των παιδιών είναι μια καλή αφορμή να βρεθούν οι γονείς για λίγο μόνοι τους, να έρθουν πιο κοντά και να αφιερώσουν χρόνο αποκλειστικά ο ένας στον άλλο. Η σχέση τους θα αναζωογονηθεί.

• Η οικογένεια φεύγει για διακοπές.

Τι χρειάζονται τα μικρά παιδιά;

Τι χρειάζονται οι ανήσυχοι έφηβοι;

Όταν μια οικογένεια πηγαίνει διακοπές, συνεχίζει να είναι πάλι οικογένεια.

Δεν δύναται η οικογένεια να λειτουργεί κάτω από διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικά όρια, επειδή αλλάζει το γεωγραφικό περιβάλλον.

Είναι ένα βασικό λάθος που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά σας.

Βασικό στοιχείο λοιπόν είναι να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που έχουν τα παιδιά σας όταν είναι στο σπίτι, απλά να προσθέσετε και άλλες δραστηριότητες ομαδικές και ατομικές.

Ατομική δραστηριότητα για το παιδί, είναι να το αφήσετε να παίξει με την άμμο στην παραλία, να το αφήσετε να επεξεργαστεί το περιβάλλον, σίγουρα όμως κάτω από τη σκέπη της επίβλεψής σας.

Μην ξεχνάμε ότι για τα παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και για τους εφήβους, είναι σημαντικό να τους επιτρέπεται να βγουν έξω από την «περιοχή ασφαλείας» (safe zone) που έχουμε ορίσει.

Είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι τα εμπιστεύεστε και να τα βοηθήσετε στην πιο εύκολη κοινωνικοποίησή τους.

Ομαδικές δραστηριότητες είναι αυτές που όλη η οικογένεια κάνει μαζί.

Μπορείτε να φάτε το μεσημεριανό και το βραδινό μαζί στο σπίτι ή στο εστιατόριο, να επισκεφτείτε κάποιον αρχαιολογικό χώρο, να κάνετε κάποιο άθλημα μαζί κλπ. Είναι πολύ βασικό κομμάτι για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας να κάνετε πράγματα όλοι μαζί, να περνάτε χρόνο μαζί, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών, μιας και αυτό ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας.

Παρατηρούμε επίσης ότι πολλοί έφηβοι επιθυμούν να πάνε διακοπές μόνοι τους.

Μοιάζει λίγο παράλογο να μην επιτρέπει ένας γονιός στο παιδί του, που είναι 17 ετών, να πάει μόνο του διακοπές με φίλους, αλλά μετά από 1 χρόνο, που θα είναι 18, να του επιτρέπεται, από τον νόμο πια, να γυρίσει όλο τον κόσμο.

Αν πρόκειται για παιδιά Γυμνασίου ή Δημοτικού, είναι λίγο νωρίς να βρεθεί ένα παιδί μόνο του στις διακοπές με τους φίλους του, όμως μπορεί να ακολουθήσει οικογενειακούς φίλους ή ακόμη και συγγενείς που έχουν παιδιά στην ηλικία του.

Έτσι και με φίλους θα είναι, αλλά θα βρίσκεται και κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικου.

Να επισημάνουμε πως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα άτομα που το παιδί σας κάνει παρέα και σκέφτεται να πάει διακοπές μαζί τους, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται στη διάρκεια της χρονιάς και προετοιμάζει το έδαφος.

Χρειάζεται επίσης να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν εμφανίζεται ξαφνικά, καλλιεργείται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή καθώς το παιδί μεγαλώνει και βγαίνει στον κόσμο.

Είναι βασικό για έναν έφηβο να μπορεί να ανοιχτεί, να μιλήσει και να μοιρασθεί μαζί σας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, ώστε να γνωρίζει τους κινδύνους και να μην πάρει αποφάσεις ή να μην κάνει πράγματα στις διακοπές που είτε θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση είτε θα επηρεάσουν την ζωή του στο μέλλον.

Κοινοποίηση