Ακούμε συχνά γύρω μας για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία μας.

Ξέρουμε όμως τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα συστατικά της στην καθημερινότητά μας και πως αυτό θα μας ωφελήσει;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η ιδέα της μεσογειακής διατροφής δεν είναι καινούρια.

Η πρώτη αναφορά της έγινε τη δεκαετία του 1960 σε μια μελέτη γνωστή ως «Η μελέτη των εφτά χωρών».

Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών διαφόρων περιοχών και ταυτόχρονα η κατάσταση της υγείας τους.

Βρέθηκε λοιπόν, ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, και συγκεκριμένα της Κρήτης και της Κέρκυρας, είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών.

Η διαφορά αυτή αποδόθηκε στις συνήθειες της διατροφής τους.

Ποια είναι τα Χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;

• Τα δημητριακά, δηλαδή το ψωμί και όλα τα αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια κτλ, το ρύζι, τα μακαρόνια, η βρώμη, τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. 

Καταναλώνονται καθημερινά και προτιμούμε να είναι ολικής άλεσης. 

Τα δημητριακά είναι αυτά που παρέχουν στο σώμα τους απαραίτητους υδατάνθρακες για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα, φυτικές ίνες για καλή λειτουργία του εντέρου και όχι μόνο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση είναι το επόμενο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα οφέλη της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών είναι γνωστά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σεβιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες,αλλά και λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας που συμβάλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ενημερωθείτε για την εποχικότητα και προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής.

• Το αγαπημένο μας ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών της μεσογειακής διατροφής και καταναλώνεται επίσης καθημερινά.

Το ελαιόλαδο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μονοακόρεστα λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλές ποσότητες κορεσμένων και αποτελεί κύρια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.

Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Προτιμήστε να το προσθέτετε ωμό σε σαλάτες ή στο τέλος του μαγειρέματος. 

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή αφού καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Οι πηγές πρωτεΐνης στη μεσογειακή διατροφή είναι κυρίως φυτικές και λιγότερο ζωικές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι άπαχες ή χαμηλές σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια και φάβα) είναι η συχνότερη πηγή πρωτεΐνης (2-3 φορές την εβδομάδα), συχνά καταναλώνεται το ψάρι και τα πουλερικά (1-2 φορές την εβδομάδα), ενώ πιο σπάνια το κόκκινο κρέας (1 φορά στις 2 βδομάδες ή το μήνα ακόμη).

• Στην κορυφή της πυραμίδας εντοπίζουμε τρόφιμα πλούσια σε λίπος και/ ή ζάχαρη με τη θέση τους να υποδηλώνει μία σπάνια πρόσληψη.

Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν σήμερα περισσότερο τα γλυκά, τη σοκολάτα, τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν, τα πατατάκια κτλ.

Λογική η έλλειψή τους από τη διατροφή των κατοίκων των νησιών τη δεκαετία του 1960!

• Το αλκοόλ ωστόσο και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, είχε και αυτό μια θέση στη Μεσογειακή Διατροφή με σχεδόν καθημερινή αλλά μέτρια κατανάλωση.

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων αυτών ήταν η φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, τόσο ως τρόπος μετακίνησης και επιτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, όσο και ως κομμάτι της εργασίας τους.