02
October 2018
Αερίζεις το σπίτι σου,αν όμως θέλεις πραγματικά καθαρή ατμόσφαιρα,βάλε στο σαλόνι φυτά που "φιλτράρουν" φυσικά τον αέρα γύρω τους και τον καθαρίζουν από χημικές ουσίες που αποβάλλουν τα χρώματα των τοίχων,τα συνθετικά υφάσματα και τα υλικά μόνωσης.
Μερικές ιδέες:
Χρυσάνθεμο το μορεόφυλλο:Φιλτράρει τοξίνες και αμμωνία,βενζόλιο,ξυλόλιο και φορμαλδεΰδη.
Αγγλικός κισσός:Απομακρύνει αλλεργιογόνα και μύκητες μούχλας.
Κρίνος:Φιλτράρει αμμωνία,ξυλόλιο και φορμαλδεΰδη.
 
25
September 2018
✔️Τι να κοιτάξεις:Η επιδερμίδα σου γίνεται σκληρή,άκαμπτη και εμφανώς κόκκινη μετά από χρήση καλλυντικών ή έπειτα από έκθεσή σου σε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
 
✔️Τα αίτια: Πολλά χημικά ή φυσικά συστατικά καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ είναι παράγοντες που πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις."Πέρα από αυτό,υπάρχει και σαφής σύνδεση των έντονων ερυθημάτων με ανωμαλίες του έμμηνο κύκλου και της μεγαλύτερης παραγωγής προγεστερόνης" 
 
✔️Τι να κάνεις: Σε πρώτη φάση εγκαταλείπεις κάθε προϊόν φροντίδας και περιποίησης που χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα και προμηθεύεσαι ειδικά προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης που περιέχουν ceramides και aloe vera.Σε δεύτερη φάση και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ο δερματολόγος θα σου υποδείξει μια κατάλληλη θεραπεία 
 
24
September 2018
☑️Τι να κοιτάξεις:Στο αρχικό στάδιο το δέρμα "φουντώνει",ιδίως μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών,αλκόολ και ζεστών ροφημάτων.Μπορεί,επίσης,να πυροδοτηθεί έντονο αναψοκοκκίνισμα στο δριμύ ψύχος ή μετά την έκθεσή σου στον ήλιο."Σε τέτοιες περιπτώσεις θα αισθανθείς φλόγωση του προσώπου σου πολύ πέρα από το συνηθισμένο" επισημαίνει ο ειδικός.Στο επόμενο στάδιο το αίμα πλημμυρίζει τα αγγεία του προσώπου,πολλά σημεία γίνονται πλέον βυσσινί,ενώ διαταράσσεται δραματικά και η φυσιολογική υφή της επιδερμίδας.
☑️Τα αίτια:"Κατά 90% η ροδόχρους ακμή οφείλεται σε κληρονομικά αίτια"
☑️Τι να κάνεις:Ακόμα και σε αρχικό στάδιο του φουντώματος φρόντιζε πολύ ήπια την επιδερμίδα σου.Απολέπιση,βαθύς καθαρισμός,αρώματα και σκληρά συστατικά θα πολλαπλασιάσουν την ένταση της κοκκινίλας.
 
20
September 2018

Αντηλιακό:Οι γυναίκες με ευαίσθητο τύπο δέρματος αλλά και όσες πάσχουν από ροδόχρου ακμή είναι πολύ πιο ευάλωτες στην ακτινοβολία UV.Γι'αυτό και τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα προστασίας είναι πιο αποτελεσματικά για το πρόβλημά τους.

 

03
September 2018

Γιατί, παρόλο που χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα, οι πανάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην επιδερμίδα σας;

Μήπως δεν είναι αρκετή η αντηλιακή προστασία που προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας ή μήπως πληρώνουμε... παλιές αμαρτίες;

Μπορεί το χρώμα του καλοκαιριού να μας δίνει μια όψη υγείας, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με κάποιους επίμονους λεκέδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο, το ντεκολτέ, τους ώμους και τα χέρια.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ας δούμε πως εμφανίζονται οι πανάδες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε, πριν αυτές εγκατασταθούν για τα καλά.

Πολλοί Ύποπτοι, Ένας Ένοχος

Πανάδες ή μέλασμα, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, είναι οι καφέ κηλίδες που σχηματίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, κυρίως μετά την έκθεσή μας στον ήλιο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτή τη διαταραχή στα μελανοκύτταρα του δέρματος.

Αναμφίβολα, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. λόγω εγκυμοσύνης, χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπείας κατά την κλιμακτήριο), η ηλικία, το φύλο (οι πανάδες, όπως και η κυτταρίτιδα, προτιμούν τις γυναίκες), ο φωτότυπος και η φωτοευαισθησία σε φάρμακα και αρώματα, είναι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία αυτών των ακίνδυνων μεν, αλλά αισθητικά ενοχλητικών μελαγχρωματικών αλλοιώσεων του δέρματος.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι παράγοντες αυτοί δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν από μόνοι τους οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα, χωρίς τη μεσολάβηση του ήλιου.

Οι Ανοιχτοί... Διακόπτες

Δυστυχώς, οι πανάδες απασχολούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες, κάθε ηλικίας, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακά προϊόντα, με μεγάλο μάλιστα δείκτη προστασίας.

Ακούγεται αντιφατικό, η εξήγηση όμως υπάρχει.

Οι πανάδες είναι ένα από τα ορατά σημάδια φωτογήρανσης.

Μοιάζουν με τις ουλές που αφήνει πίσω του ένα παλιό τραύμα.

Είναι γνωστό πως οι βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι πάντα αθροιστικές και η αρχή τους βρίσκεται στα παιδικά και νεανικά μας χρόνια.

Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τις πανάδες.

Η βλάβη ξεκινά χρόνια πριν, στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. 

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, μόλις δοθεί σήμα πως υπάρχει κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα κύτταρα ενεργοποιούν τους αμυντικούς τους μηχανισμούς.

Ένας από αυτούς είναι η διέγερση των μελανοκυττάρων, τα οποία, με τη βοήθεια του ενζύμου τυροσινάση, παράγουν και διοχετεύουν μελανίνη στα υπόλοιπα κύτταρα της επιδερμίδας.

Στο νεανικό δέρμα τα μελανοκύτταρα, μπροστά στην απειλή, «ανάβουν όλα μαζί» και, όταν δεν χρειάζεται να προστατέψουν άλλο την επιδερμίδα από τον ήλιο, «σβήνουν όλα μαζί», αναστέλλουν δηλαδή τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, κάποια από αυτά, για αδιευκρίνιστους λόγους, απορρυθμίζονται και αποφασίζουν να «αφήσουν τον διακόπτη για πάντα ανοιχτό».

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να παράγουν μελανίνη, έστω κι αν ο κίνδυνος έχει περάσει.

Κάπως έτσι γεννιούνται οι πανάδες.

Εν κρυπτώ!

Το «ταξίδι» τους προς την επιφάνεια της επιδερμίδας είναι αργό.

Διαρκεί χρόνια.

Όπως λένε οι ειδικοί, με το μπρούντζινο χρώμα που «κερδίζουμε» στα 20, «αγοράζουμε» τις πανάδες των 40.

Διότι κάθε φορά που οι ακτίνες UV διαπερνούν ανεμπόδιστα, δηλαδή χωρίς αντηλιακό, την επιδερμίδα, οι πανάδες που «παραμονεύουν» κάτω από την επιφάνειά της πολλαπλασιάζονται, το μέγεθος και η χρωματική έντασή τους αυξάνονται και τελικά γίνονται ορατές.

Σε αρχικό στάδιο, οι πανάδες αυτές, ακόμα κι αν εμφανιστούν το καλοκαίρι, ατονούν στη διάρκεια του χειμώνα και με την κατάλληλη αγωγή, σε συνδυασμό με υψηλή αντηλιακή προστασία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επανεμφανιστούν.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, και πολύ νωρίτερα από τη γενετικά προγραμματισμένη φθορά των μηχανισμών παραγωγής μελανίνης, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι γεροντικές κηλίδες, οι πανάδες εγκαθίστανται πλέον μόνιμα στο πρόσωπο, στους ώμους, στο ντεκολτέ και στα χέρια, δηλαδή στα συχνότερα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία.

Προστασία Παντός Καιρού

Σε μια χώρα όπως η δική μας, οι ακτίνες του ήλιου μας βρίσκουν παντού, όχι μόνο σε αμμουδιές και παραλίες.

Απλώς, το καλοκαίρι, μένοντας για ώρες κάτω από τον ήλιο, συχνά αμελώντας να ανανεώσουμε το αντηλιακό, γινόμαστε «εύκολοι στόχοι» για την υπεριώδη ακτινοβολία και αναγκάζουμε τους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων του δέρματος να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε να μην προλαβαίνουν να επανορθώσουν τις βλάβες κι άλλοτε να απορρυθμίζονται και να κάνουν «λάθη», όπως συμβαίνει με την υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα.

Η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, 365 μέρες το χρόνο, είναι ο μοναδικός τρόπος να εμποδίσουμε την εμφάνιση πανάδων ή, τουλάχιστον, να περιορίσουμε το μέγεθος και τη χρωματική τους ένταση, ιδίως αν υπάρχει προδιάθεση ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι (φωτοευαισθησία, χρήση αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος κτλ.)

Στην αγορά των καλλυντικών υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα προϊόντα, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με ισχυρά αντιοξειδωτικά και υψηλό SPF για να προσφέρουν ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία, καθώς και με ενεργά συστατικά που δρουν με ήπιο τρόπο κατά των δυσχρωμιών.

«Σβήστε» τις Πανάδες

Οι δερματολόγοι τονίζουν πως οι πανάδες εξαλείφονται ευκολότερα όταν είναι «φρέσκες».

Στην περίπτωση αυτή, οι λευκαντικα  καλλυντικά, όπως συνήθως αποκαλούνται τα καλλυντικά που περιέχουν αποχρωματιστικά συστατικά και παράγοντες απολέπισης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Η εξειδικευμένη σύνθεσή τους, απαλύνει σταδιακά τη συσσωρευμένη μελανίνη, βελτιώνει τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας και προλαμβάνει τη μελλοντική εμφάνιση πανάδων και δυσχρωμιών.

Πολλά από αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλον τον χρόνο, ακόμα και σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Προτιμότερο όμως είναι η χρήση τους να γίνεται βράδυ, διαφορετικά, το πρωί θα πρέπει να συνοδεύονται από αντηλιακή κρέμα.

 

06
August 2018

Ο ποιοτικός ύπνος είναι το σημαντικότερο ελιξίριο ομορφιάς.Αν κοιμάστε περισσότερο,καλύπτοντας το οκτάωρο ύπνου,η επιδερμίδα σας θα δείχνει πιο υγιής και λαμπερή.Σύμφωνα με μελέτες η επιδερμίδα των γυναικών που επί τρεις συνεχόμενες νύχτες είχαν ασταθή και λιγοστό ύπνο (πέντε ή και λιγότερες ώρες) παρουσίασε δεκατρείς φορές μεγαλύτερη απώλεια υγρασίας,με αποτέλεσμα η ξηρότητα και η θαμπή όψη να στερούν τη γοητευτική της εικόνα.Αναζητήστε μάσκες νύχτας πλούσιες σε βιταμίνες,αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία,που διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη.Από τις πιο ευστοχές επιλογές είναι η Spot Mask της Fbm Anagenessis που αναζωογονεί και τονώνει και η Lifting Mask της Fbm Anagenessis με δροσερή υφή,που επιβραδύνει την απώλεια νερού.

06
August 2018

Τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας μειώνονται στη διάρκεια της νύχτας,έτσι είναι σημαντικό να εφαρμόσετε ένα προϊόν βαθιάς θρέψης και συνεχούς ενυδάτωσης πριν κοιμηθείτε."Από τα συστατικά που διατηρούν την υγρασία στην επιδερμίδα για μεγαλύτερο διάστημα είναι το υαλουρονικό οξύ και τα ceramides,Γι'αυτό αναζητήστε προϊόντα που τα περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους",συμβουλεύει η δερματολόγος Shari Marchnein.Επιλέξτε ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια,τα οποία αυξάνουν την παραγωγή κολλοαγόνου,καθώς ναι αντιοξειδωτικά συστατικά,τα οποία ενεργοποιούν τη φυσική λειτουργία ανανέωσης της επιδερμίδας.Η κρέμα spot της Fbm Anagenessis βοηθά στην καλή λειτουργία του φυσικού μηχανισμού ενυδάτωσης,ενώ για τόνωση και ανάπλαση επενδύστε στην κρέμα νύχτας Rejuvenate της Fbm Anagenessis.

 

06
August 2018

Τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη αποτελούν το gold standard για την ανανέωση της επιδερμίδας,την αντιγηραντική φροντίδα και τη μείωση των ρυτίδων.Για τη λείανση και την αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων και των δυσχρωμιών μπορείτε μετά τον καθαρισμό να απλώσετε το προϊόν απολέπισης Aha peeling serum της Fbm Anagenessis.Με οξέα φρούτων προάγει την ανανέωση των κυττάρων,καταπραΰνει και παράλληλα ενυδατώνει την επιδερμίδα.Αν θέλετε να μειώσετε την εμφάνιση των διεσταλμένοι πόρων και τη γυαλάδα,επενδύστε στην κρέμα ημέρας Spot της Fbm Anagenessis.Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα απολέπισης νύχτας για τουλάχιστον έξι μήνες καθημερινά προκειμένου να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.

 

02
August 2018
Πριν κοιμηθείτε πρέπει να απομακρύνεται σχολαστικά από την επιδερμίδα σας "όλη την ημέρα",δηλαδή το μακιγιάζ,τους ρύπους,τη σκόνη,τις κρέμες και τα αντηλιακά προϊόντα.
"Ο βραδινός καθαρισμός είναι σίγουρα πιο σημαντικός από τον πρωινό",τονίζει ο δερματολόγος Joshua Zeichner.Αν έχετε μεικτή ή λιπαρή επιδερμίδα επιλέξτε ένα υγρό σαπούνι,ενώ για τις πιο ξηρές προτείνουμε γαλάκτωμα.Για να έχετε μέγιστα αποτελέσματα από το καθαριστικό σας προϊόν αφήστε το να δράσει 15-30 δευτερόλεπτα πριν το αφαιρέσετε.Καλό θα ήταν,ειδικά εάν είστε βαμμένη,να ακολουθήσετε τα βήματα του διπλού καθαρισμού.Δηλαδή,να απομακρύνετε πρώτα το μακιγιάζ με ένα διάλυμα καθαρισμού όπως το Demakeup Solution της Fbm Anagenessis,και στην συνέχεια με ένα υγρό σαπούνι καθαρισμού.
 
01
August 2018

Η θαλασσοθεραπεία είναι μια λέξη που προέρχεται από τις λέξεις θάλασσα και θεραπεία.

Οι αρχαίοι Έλληνες, ανέκαθεν ναυτικός λαός, πίστευαν ότι το θαλασσινό νερό συντηρούσε και αποκαθιστούσε την καλή υγεία.

Φοίνικες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι απολάμβαναν τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Ο Πλάτωνας είπε «η θάλασσα θεραπεύει όλες τις παθήσεις του ανθρώπου».

Ο Ευριπίδης , ότι ξεπλένει όλες τις ασθένειες των ανδρών και μαζί με τον Ιπποκράτη συνιστούσαν ζεστά λουτρά θαλασσινού νερού.

Πίσω στον χρόνο…

Ο όρος «SPA» αποτελεί συντόμευση της λατινικής έκφρασης «sanus per acqua», η οποία σημαίνει «υγιής μέσω του νερού». SPA ονομάζεται και μια μικρή πόλη στο Βέλγιο, της οποίας οι θερμές πηγές ανακαλύφθηκαν από τους Ρωμαίους.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιώτες για θεραπεία των πονεμένων μυών, των τραυμάτων ή ακόμη και ως τρόπος αποφόρτισης από την πίεση.

Η ιδέα των spa μπορεί να έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά ήταν γνωστή από πολύ παλιά.

Αρχαίοι πολιτισμοί, κυρίως οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν τα spa για θεραπείες και ως βασικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής, ενώ πολύ αργότερα, τα τελειοποίησαν οι Ρωμαίοι.

Πολύ αργότερα, το Quiberon της Βρετάνης έγινε το μεγαλύτερο και πιο διάσημο κέντρο spa της Ευρώπης.

Το ίδρυσε ο φημισμένος ποδηλάτης Louison Bobet, έπειτα από κούρα στο πρώτο θαλασσινό ινστιτούτο της Ευρώπης, στο Roscoff της Γαλλίας, δημιουργός του οποίου ήταν ο γιατρός Louis Bargot.

Γιατί ωφελεί…

Το θαλασσινό νερό είναι μια ζωντανή οντότητα, καθώς περιέχει μικροοργανισμούς και μικροσκοπικά φύκια που περιέχουν όλα τα ολιγοστοιχεία (χαλκό, ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο), βιταμίνες, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα που μπορούν επίσης να βρεθούν στο ανθρώπινο σώμα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Γάλλος βιολόγος Rene Quinton έκανε την πρώτη πλήρη χημική ανάλυση του θαλασσινού νερού.

Αυτό που βρήκε ήταν ότι περιείχε όλα τα 104 ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στον ανθρώπινο ορό και το πλάσμα!

Πειράματα έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια μπορούν να ζήσουν και να λειτουργήσουν στο θαλασσινό νερό έως και πέντε εβδομάδες.

Τα κείμενα και οι ανακαλύψεις του R. Quinton αποτέλεσαν το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης της θαλασσοθεραπείας.

Το μυστικό της αποτελεσματικότητας του θαλασσινού νερού βρίσκεται στα ιχνοστοιχεία του, που δρουν ως καταλύτες για την ενεργοποίηση κυτταρικών ενζύμων.

Χωρίς αυτά τα ιχνοστοιχεία, η κυτταρική δραστηριότητα καθυστερεί και αυτό επιδρά αρνητικά σε όλες τις σημαντικές σωματικές εργασίες.

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών δεν μπορούν να απορροφηθούν, να αφομοιωθούν και να μεταβολιστούν σωστά.

Τα εξαντλημένα και υπολειτουργικά λοιπόν κύτταρα του οργανισμού δεν μπορούν να εξαλείψουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες και τα απόβλητα.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, που φέρνει υποτονικότητα, εξάντληση, αϋπνία, οιδήματα, φλεγμονές, αργό μεταβολισμό, κακή κυκλοφορία, πεσμένο ανοσοποιητικό, που με τη σειρά τους οδηγούν σε σοβαρότερες παθήσεις.

Πότε ωφελεί…

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η θαλασσοθεραπεία είναι το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αρθρίτιδες, η κακή κυκλοφορία, η ακινησία και οι μετεγχειρητικές αποκαταστάσεις, σε συνδυασμό με χρήση θαλάσσιων φυκιών.

Είναι ωφέλιμη ενάντια σε καταστάσεις άγχους, κόπωσης, κατάθλιψης, παχυσαρκίας και σε ότι προάγει τη γήρανση του οργανισμού.

Το κλειδί στη θαλασσοθεραπεία είναι να θερμαίνεται το θαλασσινό νερό σε 32 βαθμούς για να ανοίξει τους πόρους του δέρματος, ώστε να μπορεί να απορροφά ορυκτά και ιχνοστοιχεία από το νερό και ταυτόχρονα να εξαλείφει τις τοξίνες και τα απόβλητα.

Τα οφέλη από τη θαλασσοθεραπεία στην ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά στην πλάτη, είναι σημαντικά, σύμφωνα με τον Jost, ο οποίος δείχνει την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Recherche de L'Université d'Aix (1995) σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 97% των ατόμων που πάσχουν από χρόνια οσφυαλγία δήλωσαν ανακούφιση από τον πόνο, το 95% ανέφερε καλύτερη κινητικότητα και το 70% μείωσε την κατανάλωση φαρμάκων.

Το θαλασσινό νερό έχει υψηλή συγκέντρωση μεταλλικών αλάτων και έτσι μπορεί να μειώσει το βάρος του ατόμου στο 10% του κανονικού βάρους του (ένα άτομο 80 κιλών θα βαρύνει μόνο 8 κιλά στην πισίνα θαλασσοθεραπείας).

Συνεπώς, οι κινήσεις των αρθρώσεων και η γενική κινητοποίηση διευκολύνεται και η αποκατάσταση γίνεται 10 φορές ευκολότερη από την κανονική.

Ορισμένες από τις συνήθεις πρακτικές στη θαλασσοθεραπεία περιλαμβάνουν ζεστά λουτρά θαλασσινού νερού, χρήση φυκιών τοπικά, μπάνιο στα άκρα με φύκια, υποβρύχια μασάζ και ντους με ψεκασμούς.

Η θαλασσοθεραπεία συνδυάζεται τέλεια με ταυτόχρονη χρήση αρωματοθεραπείας, λεμφική αποστράγγιση, κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, οστεοπαθητική, ρεφλεξολογία και φυσικά με λασποθεραπεία. 

Όσο για τη διάρκεια του προγράμματος θαλασσοθεραπείας, ιδανικότερο θεωρείται εκείνο που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα ή κάτι λιγότερο.

Ως εποχή γενικότερης αναζωογόνησης, αναγέννησης και αλλαγής, η άνοιξη θεωρείται ως η καταλληλότερη εποχή για να ακολουθήσει κανείς πρόγραμμα θαλασσοθεραπείας.

Οι ευεργετικές του επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν για όλο το εξάμηνο μέχρι το φθινόπωρο, δεύτερη καλύτερη εποχή για να αφεθούμε στις ευεργετικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού, πριν την έλευση του χειμώνα.

Η υδροθεραπεία (θεραπεία με νερό) και η θαλασσοθεραπεία (θεραπεία με θαλασσινό νερό και φύκια) είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν περισσότερες από 700 θερμοπηγές, ενώ πολλές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως θεραπευτικές.

Τα συστατικά των πηγών έχουν καταγραφεί και πολλές πηγές έχουν λάβει πιστοποίηση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

30
July 2018

Ήδη, από την ηλικία των 20 ετών, η γυναίκα αρχίζει να χάνει κατά μέσο όρο 1% του κολλαγόνου ανά έτος.

Οι ίνες του κολλαγόνου αραιώνουν, γίνονται άκαμπτες και λιγοστεύουν με την ηλικία.

Σιγά – σιγά, οι ιστοί χαλαρώνουν και τα σημάδια γήρανσης αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους (ρυτίδες, χαλάρωση, κηλίδες).

Το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ εν μέρει καταστρέφεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να ξηραίνεται και να χάνει τη σφριγηλότητά του.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας: η εθνικότητα, η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες, το γεωγραφικό περιβάλλον διαβίωσης, οι καθημερινές συνήθειες φροντίδας και περιποίησης του δέρματος και η λίστα συνεχίζεται.

Γνωρίζοντας σε βάθος τους βιολογικούς μηχανισμούς του δέρματος, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η συνολική κατάστασή του εξαρτάται κατά 90% από επιδράσεις που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες χωρίς όμως να παραβλέπονται και οι ενδογενείς.

ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η γενετική, ένας φυσικός κυτταρικός μηχανισμός

Δυστυχώς, πρόκειται για μια προκαθορισμένη διαδικασία ωρίμανσης των κυττάρων.

Με το πέρασμα του χρόνου, όλοι οι μηχανισμοί του σώματος, του δέρματος και ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνονται ή απορρυθμίζονται.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας: η εθνικότητα, η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες, το γεωγραφικό περιβάλλον διαβίωσης, οι καθημερινές συνήθειες φροντίδας και περιποίησης του δέρματος και η λίστα συνεχίζεται.

Γνωρίζοντας σε βάθος τους βιολογικούς μηχανισμούς του δέρματος, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η συνολική κατάστασή του εξαρτάται κατά 90% από επιδράσεις που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες χωρίς όμως να παραβλέπονται και οι ενδογενείς.

ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η γενετική, ένας φυσικός κυτταρικός μηχανισμός

Δυστυχώς, πρόκειται για μια προκαθορισμένη διαδικασία ωρίμανσης των κυττάρων.

Με το πέρασμα του χρόνου, όλοι οι μηχανισμοί του σώματος, του δέρματος και ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνονται ή απορρυθμίζονται.

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο ήλιος, κρυφός εχθρός

Οι υπεριώδεις ακτίνες κυρίως του τύπου UVA διεισδύουν στα βαθιά στρώματα του δέρματος και προκαλούν βλάβες στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη, οι οποίες οδηγούν σε ρυτίδες.

Το κάπνισμα βλάπτει και το δέρμα

Τα τοξικά προϊόντα του τσιγάρου διαταράσσουν το αγγειακό σύστημα του δερμικού ιστού, και αποδομούν ορισμένα στοιχεία του, ειδικότερα το υαλουρονικό οξύ.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος μειώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Το άγχος και η έλλειψη ύπνου αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων.

Το νερό, πηγή νεότητας

Η έλλειψη ενυδάτωσης στην επιδερμίδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση των ρυτίδων.

Όσο πιο αφυδατωμένο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο εμφανείς είναι οι ρυτίδες.

ΑΠΟ 45-55 ΕΤΩΝ

Η εμμηνόπαυση προκαλεί έντονες φυσιολογικές αλλαγές στη γυναίκα μεταξύ 45-55 ετών, με τη σταδιακή μείωση της ορμονικής έκκρισης.

Η μείωση των οιστρογόνων επιδρά στη μελάγχρωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Η επιδερμίδα γίνεται λιγότερο λεία, πιο θαμπή και σχηματίζει πιο βαθιές ρυτίδες.

Το δέρμα γύρω από τα μάτια και στα μάγουλα «κρεμάει», ξηραίνεται και οι ρυτίδες αυξάνονται.

Υπάρχει μια προοδευτική αλλαγή των όγκων, με μια χαλάρωση της επιδερμίδας στο πρόσωπο, στο λαιμό, τα μπράτσα και στο ντεκολτέ.

Συμβουλές

Οι κρέμες με βάση το γλυκολικό οξύ, τις βιταμίνες C και Ε (αντιοξειδωτικές, συνεργούν στη σύνθεση κολλαγόνου ) και το υαλουρονικό οξύ (ενυδάτωση και ελαστικότητα), είναι απαραίτητες σε αυτή την ηλικία.

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) και τα ΑΗΑ συνιστούν αποτελεσματικά όπλα αντιγήρανσης.

Επιπλέον, μια θεραπεία με ορό ανάπλασης, δύο με τρεις φορές το χρόνο, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την επιδερμίδα.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, μια θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης επιτρέπει να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης στο δέρμα, κυρίως όσον αφορά την ξηρότητα της επιδερμίδας και την απώλεια της ελαστικότητας.

Επίσης, τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής με φυτο-οιστρογόνα, είναι καλοί σύμμαχοι στο «παιχνίδι» των θεραπειών κατά της γήρανσης.

ΑΠΟ 55-65 ΕΤΩΝ 

Η απώλεια της ελαστικότητας, η ξηρότητα, οι ρυτίδες, και η χαλάρωση γίνονται ακόμη πιο έντονα.

Το πρόσωπο χάνει το ομαλό οβάλ του σχήμα.

Παρ’ όλο όμως που η γήρανση είναι αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο, μπορεί να επιβραδυνθεί ακόμη και να βελτιωθεί με την κατάλληλη φροντίδα.

Συμβουλές

Η αναζωογόνηση της επιδερμίδας μπορεί να γίνει με κρέμες πλούσιες σε ΑΗΑ, σε βιταμίνες Α, C ή άλλους ενεργοποιητές και λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την τόνωση της κυτταρικής δραστηριότητας.

Για τη σύσφιξη του δέρματος, είναι ιδανική η χρήση κρεμών με βάση το κολλαγόνο ΙΙΙ (τροποκολλαγόνο), το οποίο αντιδρά με τους ινοβλάστες, για να επιτευχθεί η διατήρηση του δερμικού ιστού.

ΑΠΟ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ +

Οι κηλίδες γήρανσης κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ.

Αρχίζει η εμφάνιση της τριχοφυΐας σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως το πηγούνι και το άνω χείλος.

Το δέρμα επουλώνεται όλο και πιο δύσκολα και γίνεται τραχύ.

Οι ρυτίδες αυξάνονται, η επιδερμίδα θαμπώνει, χάνει τη λάμψη της και τη νεανική χροιά της.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια γίνονται όλο και πιο έντονες.

Συμβουλές

Ρυτίδες, σημάδια γήρανσης και χαλάρωση της επιδερμίδας έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πια στην επιδερμίδα αλλά μπορούν να μειωθούν αν έχει γίνει η σωστή πρόληψη και οι κατάλληλες θεραπείες σε κάθε κρίσιμο στάδιο.

Για όσες γυναίκες κυνηγούν ακόμη τη νεότητα, οι τάσεις ενάντια στη γήρανση παραμένουν οι ενέσεις με βάση το υαλουρονικό οξύ που συμπληρώνει τα πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας ή τη βουτυλική τοξίνη, που ανορθώνει ορισμένους χαλαρωμένους μύες και τις ρυτίδες έκφρασης.

Φυσικά, παράλληλα με αυτές τις μικροεπεμβάσεις πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας με τις κατάλληλες κρέμες και ορούς, με αντηλιακά φίλτρα, βιταμίνη Ε και C, ιχνοστοιχεία, υαλουρονικό οξύ και πολυφαινόλες για την αναζωογόνηση του δέρματος καθώς και ΑΗΑ για την ανανέωση της επιδερμίδας.

 

16
July 2018

Η άσκηση και η διατροφή έχουν ευεργετική επίδραση και σε ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές γυναίκες,την κυτταρίτιδα,η οποία δημιουργείται από συσσώρευση λίπους και κατακράτηση νερού.Στην καταπολέμησή της συμβάλλει η άφθονη κατανάλωση νερού και μάλιστα μετά την άσκηση για να αποφευχθεί η κατακράτηση του.Παράλληλα,εφαρμόζουμε και ένα καλλυντικό προϊόν για την κυτταρίτιδα: Το τοποθετούμε κάνοντας μασάζ με κυκλικές και ανοδικές κινήσεις.

 

14
July 2018
•Για να προστατεύσετε άμεσα το δέρμα σας από το αλάτι ή το χλώριο,ξεβγάλετε το σώμα σας μετά το κολύμπι με καθαρό νερό και απολαύστε άφοβα τον ήλιο.Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι με ιαματικό νερό,που ενδυναμώνει,εξισορροπεί και καταπραϋνει την επιδερμίδα.
•Μετά την έκθεση στον ήλιο,επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν έλαια τριανταφύλλου,για εξισσορόπηση των επιπέδων υγρασίας της επιδερμίδας σας,ανάπλαση των κυττάρων και πρόληψη των ρυτίδων που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία.
•Ο στόχος είναι ένας:Ενυδάτωση! Ενισχύστε το διαιτολόγιό σας με συμπληρώματα διατροφής που θα φροντίσουν εκ των έσω για την επαναφορά της υγρασίας του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
•Μην ξεχνάτε ποτέ το aftersun.Πολλές φορές το παραλείπουμε,αλλά είναι τόσο σημαντικό όσο και η χρήση αντηλιακού.Επιλέξτε προϊόντα που απορροφούνται εύκολα,δροσίζουν και ανακουφίζουν το δέρμα,μετά από μεγάλη έκθεση στον ήλιο.
 
11
July 2018
Ο Νο1 στόχος κάθε γυναίκας,σε όποια ηλικία ή περίοδο της ζωής της και αν βρίσκεται.Ή μήπως όχι; Η έννοια της ομορφιάς παίρνει νέες διαστάσεις και γίνεται περισσότερο healthy-friendly.
Σκεφτείτε το δέρμα σαν ένα "φράγμα" που προστατεύει το σώμα μας από τους εξωτερικούς παράγοντες (όπως οι ακτίνες UV και η ρύπανση),αλλά και τους εσωτερικούς (όπως το στρές,η κόπωση και η μη ισορροπημένη διατροφή).Ως προστατευτικό όργανο,λοιπόν,η επιδερμίδα δρα ολιστικά,με στόχο την καλύτερη υγεία του οργανισμού μας.
 
08
July 2018
1.Αποφύγετε τις δίαιτες γιο-γιο: Οι αυξομειώσεις του βάρους κάποια στιγμή θα φανούν και στο δέρμα.
 
2.Ξανασκεφτείτε την εξαντλητική γυμναστική: Στην προσπάθεια να χάσετε λίπος,χάνετε το λίπος από το πρόσωπο.Όταν όμως αυτό λειώσει,δεν διορθώνεται.Ακόμη κι αν παχύνετε,λίπος στο πρόσωπο δεν θα μπορέσετε να ξαναπάρετε.
 
3.Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή:Αποκλείοντας ορισμένες τροφές,μπορεί να χάνετε σημαντικά διατροφικά στοιχεία.Καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο και βάλτε πολλά αντιοξειδωτικά στο πιάτο σας.
 
4.Περιορίστε τη ζάχαρη:Καθώς επηρεάζει τις πρωτεΐνες του σώματος,καταστρέφει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης.Το αποτέλεσμα είναι λεπτές ρυτίδες και σε νεανικά δέρματα.